GISO Machelen

BSO

Download de projectfiche (.pdf - 1,8mb)

Het ontwerp vertrekt van een grondige analyse op schaal van de gemeente, buurt en school. De school ligt in het kleinschalige commerciële centrum van Machelen, met onder andere publieke functies, verenigingslokalen, kantoren, winkels en cafés. De meer grootstedelijke ontwikkeling van de naastgelegen industriezone Machelen-Vilvoorde zal in de toekomst invloed uitoefenen op het dorp en de school.

Een verstrengeling van
gebouwen

De analyse bespreekt verder de organisatie en werking van de school, de relatie met de omliggende gebouwen en het samengebruik door derden. Een belangrijk aspect in deze analyse spitst zich toe op de organisatie en werking van de werkruimtes van het technisch onderwijs.

De huidige werkplaatsen zijn namelijk bouwvallig, voldoen niet aan de huidige veiligheidsnormen, en missen opslagruimte. Zo is er in alle ateliers een tekort aan lichtinval, is er onvoldoende afzuiging en ventilatie, en zorgen ze tijdens gebruik voor geluidsoverlast voor de buurt. De analyse onderzoekt verder ruimtelijk en organisatorisch de diverse ateliers voor hout, elektriciteit, metaal, lassen en carrosserie (fig.1).

Project 1 - GISO Machelen

De verstrengeling van gebouwen laat zich ook voelen in de ateliers. Er is geen logica van circuleren, en werkruimtes worden eerder naar noodzaak ingepalmd. Het onderzoek laat toe in latere ontwerpfase op een onderbouwde manier de verschillende ateliers te dimensioneren en onderling te organiseren.