Schoolmeubilair


Download de projectfiche
(.pdf)

Situering

Een nieuwe generatie schoolmeubilair
voor een nieuwe generatie scholen

Aan het schoolmeubilair in de Vlaamse klassen wordt weinig aandacht geschonken. Het is dikwijls een historische verzameling van stoelen, banken en kasten die niet aangepast zijn aan de ergonomische ontwikkeling van een kind of aan de veranderende manier van lesgeven. Het bouwen van nieuwe scholen betekent dan ook dat er aandacht moet gaan naar de inrichting van deze nieuwe generatie scholen.

De opleiding Industrieel Ontwerpen aan het PIH van de Hogeschool West-Vlaanderen stapt daarom mee in het project Studio Open School. De studenten gaan op zoek naar concepten voor het schoolmeubilair van de toekomst. Het sleutelwoord voor deze nieuwe generatie schoolmeubelen is multifunctionaliteit in gebruik en voor gebruikers. Meubels moeten ingezet kunnen worden voor zowel tekenen als rekenen, voor zowel kleine werkeilandjes als voor enkele rijen banken en voor zesjarigen tot achttienjarigen. In tegenstelling tot het multifunctionele kleutermeubilair waar een grote private markt voor is beperkt de markt voor het schoolmeubilair zich bijna uitsluitend tot de overheid. De studenten worden hierbij geconfronteerd met andere vereisten dan de consumptiemarkt: prijs, duurzaamheid, robuustheid en ergonomie zijn aspecten die even belangrijk zijn als de beoogde multifunctionaliteit.

De twee geselecteerde ontwerpen vullen de multifunctionaliteit op een verschillende manier in. Bij het eerste meubelontwerp ligt het zwaartepunt bij multifunctionaliteit in gebruik. Het tweede ontwerp verwerkt dit gegeven tot een multifunctionaliteit voor de gebruiker: een aanpasbaarheid voor verschillende leeftijden en groottes. Andere ontwerpen tonen kantelbare werktafels, schakelbare tafels met een mobiele kastenwand, een opbergsysteem voor een stille werkplek of een pennendoos die ook smartboard is.

Door de studenten van interieuropleidingen en opleidingen Industrieel Ontwerpen te laten nadenken over onderwijs wil Studio Open School onderwijskundigen, ontwerpers en fabrikanten stimuleren samen zinvolle en vernieuwende concepten uit te werken: een nieuwe generatie schoolmeubilair voor een nieuwe generatie scholen!