Schoolmeubilair


Download de projectfiche
(.pdf)

SitueringProject

Één enkel standaardprofiel en
enkele ‘add-ins’ voor een
divers gebruik

De studenten vertrekken vanuit de vaststelling dat het schoolmeubilair vaak niet aan hun doel aangepast is, en dat het vaak niet efficiënt gebruikt wordt. Zo worden sommige meubels die veel plek innemen zoals voor een knutselhoek slechts enkele uren per week gebruikt. Multifunctionaliteit speelt dus een grote rol: het laat toe het meubilair in te zetten in verschillende klassen en ruimtes voor verschillende doeleinden. De nood aan multifunctionele meubels ligt volgens de studenten vooral bij de zeven- tot negenjarigen. Deze worden dan ook als doelgroep genomen voor de ontwikkeling van een nieuw meubel. Daarnaast zijn ook de eenvoud, robuustheid en veiligheid van een meubel belangrijke vereisten voor deze doelgroep.

Het ontwerpproces vertrekt vanuit verschillende soorten robuuste, massieve houten meubels, die door kanteling of groepering zowel zitje, bank als tafel kunnen zijn (fig.1). Deze meubels worden vervolgens opgesplitst naar een verticaal steunelement en horizontale vlakken: er zijn minimum twee elementen nodig om een meubel te maken (fig.2).
Project 1 - ZwijndrechtProject 1 - Zwijndrecht


Vanuit deze opbouwelementen komen de studenten ook tot hun laatste, definitieve keuze: één enkel profiel en enkele ‘add-ins’, zoals een tafelblad, een werkblad, een zacht zitvlak en een hard zit- of rugvlak (fig.3).
Project 1 - Zwijndrecht

Dit ontwerp scoort het best in de prefermatrix die eigenschappen zoals ergonomie, prijs, eenvoud, stevigheid, veiligheid en gewicht vergelijkt bij de verschillende concepten. Bij het definitieve ontwerp worden de vorm van de profielen en de verbindingen verder uitgewerkt en vereenvoudigd, zowel naar assemblage als naar productontwikkeling toe (fig.4).

Project 1 - ZwijndrechtHet definitieve model is een standaardprofiel met verschillende ‘add-ins’ die in hun samenstellingen voor zeer divers gebruik toepasbaar zijn: een stoel, een tafel, een tekentafel, een kruk, een werktafel, een bank, of als je de profielen op hun zij draait kunnen ze zelfs ingezet worden als podiumonderdelen. Door het gebruik van enkele eenvoudige standaardelementenis dit model zeer flexibel, multifunctioneel, en bovendien goedkoop (fig.5).

Project 1 - Zwijndrecht