Kouterschool Zwevegem

LAGER ONDERWIJS

Download de projectfiche (.pdf - 4.5mb)

Situering

Een nieuwe school maakt het
stadspark opnieuw tot een
aantrekkelijke publieke plek.

De Kouterschool beschikt over drie locaties binnen een straal van ongeveer 1 km. Op de locatie aan het stadspark, vlakbij het gemeentehuis, zal een nieuwbouw gerealiseerd worden met een sportzaal en klassen voor de drie hogere jaren van het lager onderwijs. Door een gebrek aan ruimtelijke definiƫring heeft het park een negatief imago, met hangjongeren en vandalisme.

De gemeente heeft grote twijfels bij de haalbaarheid van een school aan het park, en vraagt zich af of haar aanwezigheid de plek niet teveel zal belasten. De mogelijkheden die de studenten aanreiken tonen aan dat de discussie omtrent de belasting van de school voor het park verkeerd gevoerd wordt, en dat het park een school en zelfs extra woningen met gemak aankan. Meer nog, dat het net deze factoren kunnen zijn die de sociale status van het park kunnen veranderen en tot een heropwaardering van het park kunnen leiden.

Het stadspark kan enerzijds als groene buitenruimte voor de school ingezet worden, maar moet anderzijds haar publieke functie blijven behouden. De school wordt beschouwd als een brede school, waarbij enkele gemeentelijke functies zoals feestzaal en sporthal mee opgenomen worden in de schoolgebouwen.

Vanuit een analyse van de site en haar omgeving komen vier verschillende opties naar voor die de school, de sporthal en het park samenbrengen. Deze elementen worden bovendien aangevuld met extra woningbouw. Deze opties worden verder afzonderlijk uitgewerkt waarbij volgens verschillende strategieƫn gewerkt wordt aan de identiteitsvorming van de plek. Het park wordt door het toevoegen van gedeeltelijk private functies opnieuw opengetrokken tot duurzaam publiek park.


Interessante links

Over dit type school vind je meer informatie bij volgende projecten:

Over het thema imagoprobleem en identiteit geven vind je meer informatie bij volgende projecten:

Over het thema brede school vind je meer informatie bij volgende projecten:

Over het thema relatie tussen school en omgeving vind je meer informatie bij volgende projecten:

Over het thema heropwaardering van groene omgeving vind je meer informatie bij volgende projecten: